hits

Hva er Hensikten med Vinkaraffel?En vinkaraffel kan være fin å se på og kan være med å pynte opp et middagsbord. Men det kan sannelig en helt vanlig vinflaske gjøre også.

Så hvorfor benytter man en vinkaraffel når man serverer vin? Hvorfor heller man først vinen over i en karaffel, når man heller bare kunne helt den direkte i vinglasset?

Formålet med en vinkaraffel er å få oksygen i kontakt med vinen. Når vinen kommer i kontakt med oksygen skjer det en rekke prosesser som er med på å få frem den friske smaken i vinen samtidig som vi får bort en del av bitterheten.

Det vanligste er gjerne at karaffelen designes med en bred flate slik at en stor del av vinen er i kontakt med luft over en lenger periode.

Andre karafler er designet ved å benytte rør-formede glass, slik at vinen hopper rundt og luft på denne måten kommer inn i vinen når man heller over. Både når man heller vinen inn i karaffelen, men også når man senere skal helle vinen over i vinglasset.

Men en Karaffel Skal også Være Pen! 

Selv om en karaffel først og fremst benyttes av praktiske årsaker for å få frem smakene, er det også ønskelig at den ser pen ut. Dette da man gjerne serverer vin i penere selskaper, eller i romantiske sammenhenger.

Riedel har også en rekke morsomme utgaver av sine vinkarafler. Dette er karafler som «Mamba» eller «Boa» hvor du rett og slett må øve deg litt om du i det hele tatt skal klare å få vinen ut igjen.

Karaflene er designet på denne måten så vinen skal få flere rotasjoner og omdreininger og på denne måten få arbeidet luften inn i vinen.

Du Behøver ikke være Vinekspert 

Du behøver ikke være noen vinekspert for å kunne benytte en vinkaraffel. Flaskene er designet på en måte slik at vinen skal få være i kontakt med luft over en lenger periode.

Det er vanlig å la vinen stå i karaffelen en god stund slik at den får tid til å være i kontakt med oksygen. Dette kan være fra en halv time til flere timer om ønskelig.

Det er i hovedsak yngre viner hvor det å benytte karaffel er ønskelig. I eldre viner kan det være greit å bare benytte glasset for å få inn oksygen i vinen.

#karaffel #vinkaraffel #vin #rødvin #vinsmaking #vinglass #riedel

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar