hits

Hvor Mye Vin Skal i et Vinglass? 

Det er mange meninger rundt hvor mye vin som skal helles i et vinglass. På den ene siden har du gjerrige bar- og restaurant eiere som ønsker å begrense hvor mye vin som helles i glasset.

På den annen side har du oss som ønsker oss et stort og overfylt glass med god vin. Men hvor mye vin skal egentlig i vinglasset?

Det er ingen statlige regler for hvor mye vin som regnes som en drink. Det normale er dog at det ligger mellom 1,5 og 2 dl. Det tilsvarer rundt 4-5 vinglas fra en 0,75 liter stor vinflaske.

Ikke Fyll Vinglasset til RandenIllustrasjon fra WinePonder

Selv om vi alle ønsker oss så mye vin som mulig for pengene våre, er det samtidig ikke ønskelig at vinglasset blir for fult. En av årsakene til at vinglassene ikke fylles til randen er så vi har en mulighet til å rotere på glasset og med dette få mer oksygen inn i vinen. Dette er med på å fremheve smakene.

Formen på vinglasset er samtidig designet for å føre luktene og aromaen fra vinen inn i nesen på en bestemt måte. Dette fungerer best når vinglasset ikke er fylt for mye. Se ulike vinglass fra Holmegaard, Eva Solo, Riedel eller Iittala på kjokkenutstyr.net!

Så Hvor mye Vin skal du Helle?Illustrasjon fra Buitoni

Når det kommer til hvor mye vin du skal helle i vinglasset, er det en grei huskeregel at man skal helle til det punktet hvor vinglasset er på sitt bredeste.

Om du er litt ekstra gavmild kan du helle noen millimeter over ytterpunktet slik at man får følelsen av at glasset er fylt ordentlig. Samtidig er det som nevnt ikke ønskelig å fylle over dette punktet.

Dette varierer naturlig nok fra vinglass til vinglass, og også fra de ulike vintypene. I et champagneglass er det for eksempel mer vanlig å fylle glasset høyere opp.

For rødvinsglass er det vanlig å fylle omtrent 1/3 av glasset. For hvitvinsglass er det normalt å fylle omtrent halve glasset. I et fløyteglass med champagne kan man fylle helt opp til 3/4.

#vin #vinglass #hvitvin #borddekking #gjester #etikette #sommelier

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar